Monday, September 27, 2010

Taktik Perompak/Penyamun

Cara terbaru yg digunakan pencuri untuk memerangkap mangsanya .

Kes pertama, dengan mendatangi rumah dan mengatakan ada surat utk orang yg beralamat dirumah tersebut. Kawan- kawan nye yg lain akan bersembunyi bg mengelakkan tuan rumah dpt melihatnye.

Kes ini telah berlaku berhampiran dgn rumah saya.

Rumahnye di datangi oleh lelaki yg tidak dikenali dengan mengatakan ada surat untuk Azhar…Tuan rumah (perempuan) tersebut hanya bercakap dengan lelaki ini melalui pintu rumahnye.

Setelah hampir setengah jam berdebat dengan lelaki tersebut, tuan rumah ini memanggil jiran dibelakang rumahnye..

Jirannye (Lelaki berbadan agak besar) bersemuka dengan lelaki tersebut melalui pintu pagar hadapan dan terperanjat apabila melihat disebalik tembok tersebut ada 2 org lelaki lagi. Setelah melihat jiran tuan rumah itu, lelaki tersebut berlalu pergi.

Kes ke-2 dimana punca bekalan air utama diluar rumah dimatikan .

Pencuri menggunakan cara ini utk memerangkap mangsanye apabila tuan rumah tersebut ingin membuka semula paip air itu..

Kes ke-3, dengan menggunakan Tangisan bayi .

Peluang pencuri adalah apabila tuan rumah tersebut cuba mencari punca tangisan bayi tersebut…

Kes Ke 4: dengan pujukrayu wanita

Pintu belakang rumah anda diketuk (biasanya tgh malam atau waktu pagi sebelum subuh), apabila pintu papan dibuka ada seorang wanita Indonesia muda merayu minta dibukakan pintu grilles. Katanya dia lari daripada majikannya yg kejam. Dia merayu minta dikasihani, minta tinggal di rumah anda dan semua kerja dia akan buat percuma.

Mujurlah ada seorang jiran nampak dan telefon, katanya dia nampak ada dua lelaki bersenjatakan parang sedang bersembunyi 5 ela daripada situ. Setelah tahu rancangan mereka cepat hubungi polis.

Jgn cepat utk membuka pintu grilles.....Kalau grilles dibuka mereka akan serbu dan merompak..

Kes ke 5: Pili air anda di luar rumah sengaja dibuka....Jgn keluar utk menutupnya kecuali anda telah panggil jiran2 anda keluar bersama..

Tolong sebarkan perkara ini untuk keselamatan kite semua.Kesemua kes tersebut berlaku sekitar jam 11.30 mlm dan ke atas.Jangan cuba keluar dari rumah sekiranye anda seorang berada dirumah.

...~PeMbUkA bICaRa~...

~SwEeT~


~@`OrG2 yG kU sAyAnGi`@~

MUTIARA KATA...


~@~ cInTa ~@~